Terrárium világítás, Éjszakai LED világítás, UV izzók, melegítők izzók - Terrárium - készítés

Terrárium készítés logo

Terrárium Készítés

Tartalomhoz ugrás
Terrárium világítás
Világítás méretre

A megfelelő világítás igen fontos szerepet játszik a terrárium kialakításában. Mivel a természetes fényt nem tudjuk biztosítani ezért csak a mesterséges megvilágítással tudjuk kedvenceinknek a megfelelő fényt pótolni.
Anyaga, fekete formázott műanyag ház, kerekített élekkel. A szélein peremekkel ami pontosan a terrárium tetejére passzol, így megakadályozza, hogy az lecsússzon.

Terrárium világítás Neon csővel
Terrárium világítás felépítése

1. Fekete műanyag ház
2. Kerekített élek
3. Központi kapcsoló
4. Szellőző rács
5. Rögzítő perem
6. Billenthető lámpatest
7. UVB foglalat

Terrárium világítás
GU10 melegítő izzó
Melegítő izzó

A terrárium világítás felszereltségéhez két melegítő és egy UVB izzó tartozik, melyeket egy központi kapcsolóval lehet működtetni.
A melegítők E27 halogén izzók porcelán foglalattal. Ezek az izzók 35W 50W 70W-osak lehetnek a terrárium méretéhez igazítva. A mediterrán élőhelyű hüllők számára 35W-os a sivatagiak igénylik az 50-70W-os izzót.
Terrárium UVB izzó
UVB izzó

Az UVB izzó általában 26W-os ami szintén lehet mediterrán illetve sivatagi. Nagyobb terráriumoknál lehet kérni neon UVB csövet is, ami elektromos gyújtással készül így megszűnik a felkapcsoláskor zavaró vibráló jelenség.
Éjszakai fény terráriumba
Terrárium világítással
Éjszakai világítás

A világítás mellé kiegészítő világításnak lehet éjszakai világítást is kérni. Az éjszakai fény LED megvilágítást kapott, amitől a fogyasztása minimális. Az éjszakai fény a holdfényét imitálja, ami az éjszaka aktív állatok napi ciklusát segíti elő. Mivel a LED nem ad le hőt így az éjszakai hőmérsékletet nem emeli meg. Az éjszaka fény és a nappali fény külön kapcsolhatók és külön vezetéket is kapnak, amiket így egy-egy időzítőbe dugva automatává lehet változtatni. Éjszakai fényt csak az éjjel aktív állatoknál kell használni. Ezzel a kombinált megvilágítással tökéletesen megfigyelhetjük állataink egész napos viselkedését.
 
A mellékelt képeken az éjszaka megvilágított, és a nappal megvilágított terráriumokon lehet látni a világítás fontosságát.
Világítás méretezés

A fentebb említett világítótestek fekete műanyag házban vannak elhelyezve, a lapok lekerekített éllel találkoznak, az előlap. Tetején, az izzók felett, szellőző ráccsal, hogy a felesleges hő távozni tudjon, ezeket letakarni tilos. A kapcsoló a lámpatest tetején található, ami egyszerre kapcsolja a melegítő és UVB izzókat. A szélessége 60, 80, 100, 120cm a magassága 13cm ez hozzá adódik a terrárium magasságához. Az világításdoboz oldala peremekkel van ellátva a rögzítéshez. A mélységi pozíciót a felső szellőző közepéhez kell igazítani, úgy hogy a melegítő izzók az üveget semmiképp se melegítsék.
Vissza a tartalomhoz